Free Joomla Templates by FatCow Coupon

26.СЕПТЕМБАР- СВЕТСКИ ДАН КОНТРАЦЕПЦИЈЕ

        kontracepcija2020  Светски дан контрацепције се обележава сваке године, 26.септембра почевши од 2007.године. Циљ активности које се спроводе  поводом овог дана  је да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и  одговорног понашања младих  по питању сексуалног и репродуктивног здравља.

            С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију и ограничене могућности комуникације са одговарајућом циљном популацијом, обраћање здравствених установа и људи који се баве поменутим активностима захтева пуни ангажман и сарадњу са медијима. Овакав вид сарадње здравствених установа и медијских кућа, омогућава приступ информацијама и добијање истих, а све у циљу подстицања младих на одговорније понашање у вези са њиховим сексуалним и репродуктивним здрављем. 

            Појам контрацепције обухвата све методе и средства која за циљ имају заштиту од нежељене трудноће. Све методе контрацепције су ефикасне али ни једна није стопостотна. Ефикасност се изражава у шанси да се током редовног коришћења одређене врсте контрацепције остане у другом стању.Ефикасност неких метода зависи од тога да ли се правилно користе.На пример ,орална контрацептивна таблета је ефикасна у више од 99% случајева ако се користи правилно али ако се прескочи једна таблета,постаје мање ефикасна.

           

 

kontracepcija2021            Врсте контрацепције:

  • Природне методе контрацепције

- календарска метода-заснива се на израчунавању плодних дана,тј.овулације;

- испитивање цервикалне слузи;

- мерење базалне температуре.

  • Механичке методе контрацепције

- кондом- једино контрацептивно средство које истовремено штити од полно преносивих болести. Кондом је идеална заштита за све оне који имају полне контакте са више партнера или тек започињу сексуални контакт са новим партнером;

- дјафрагма

- цервикална капа

- кондом за жене

- хемијска контрацепција- под њом се подразумевају спермицидна средства у облику гелова, таблета или крема. Примењују се пре сваког односа уношењем дубоко у вагину.

  • Хормонска контрацепција

- контрацептивне таблете;

- контрацептивни фластери

- имплантанти

  • Интраутерина контрацепција
  • Стерилизација
  • „ Контрацепција након односа“

kontracepcija2002            Када одабирате метод контрацепције размислите о њеној ефикасности, могугућим ризицима и нуспојавама, плановима за будуће трудноће, шта очекујете од методе и да ли имате неко стање које може да умањи њено дејство или доведе до компликација. Пре доношења једне такве одлуке неопходно је да посетите свог гинеколога.

            Право на сексуално и репродуктивно здравље представља једно од основних људских права, које подразумева да је људима омогућено да остварују безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, да не доживљавају принуду и насиље, да не страхују од инфекција и трудноће, као и да могу да контролишу плодност на начин који не изазива неповољне или опасне последице.

            Одсек за промоцију здравља Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар ће до краја ове радне недеље а у складу са епидемиолошком ситуацијом, обележити Светски дан контрацепције. Тачан датум и термин одржавања ове манифестације биће објављен на сајту ЗЈЗ „Тимок“ Зајечар.

 

kontracepcija2003