Free Joomla Templates by FatCow Coupon

ПОДРЖИ ДОЈЕЊЕ- ЗА ЗДРАВИЈУ ПЛАНЕТУ

nd202001

 

Светска недеља дојења, обележава се сваке године у више од 170 земаља света, како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Ове године обележиће се под слоганом “ Подржи дојење-за здравију планету“ који нам указује на важност дојења у очувању животне средине као и на императив заштите , промовисања и подршке дојењу за здравље људи и здравију животну средину.
Дојење представља најједноставнији , најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Мајчино млеко је основна храна током целе прве године живота, а са дојењем треба наставити и до навршене друге године.
Постоје многобројне предности како за новорођенче , мајку, тако и за очување планете.

 

nd202002

Предности дојења за новорођенче су бројне , као што су:
- Обезбеђује правилан раст и развој
- Постиже развој и сазревање одбрамбеног система
- Штити од многих болести и инфекција
- Смањује ризик од појаве алергија
- Остварује повезаност са мајком и задовољава потребу за блискошћу
Предности дојења за мајку:
- Помаже у успостављању емоционалне везе са дететом
- Доприноси нормализацији телесне масе
- Смањује ризик од појаве анемије, остеопорозе и појаве малигних обољења дојки и јајника
- Смањује ризик од постпорођајне депресије

nd202003Начин на који се бебе хране утиче и на очување наше планете. Мајчино млеко је природна, обновљива храна која штити животну средину, произведена и испоручена без загађења, паковања и отпада.
Са друге стране , производња и потрошња адаптираних млечних формула има негативан утицај на животну средину. Коришћење адаптираних млечних формула утиче на животну средину и климу због начина производње, паковања , дистрибуције и начина припреме.
Ови процеси као и код већине производње хране , захтевају енергију. Одпад је још један фактор који треба размотрити јер оставља еколошки траг. Пласични, алумијијумски и папирни одпад често заврши у океанима ,док металне лименке , ако се не рециклирају вероватно ће завршити на депонијама.
Дојење је једно од најбољих уладања за спашавање живота деце и побољшање здравственог , социјалног и економског развоја појединца.

 

nd202004