Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Ризик од инфекција у летњем периоду

infekcije1901Лето је период када конзумирамо више воћа и поврћа, а такође смо и у повећаном контакту са спољашњом средином, што нам и повећава ризик да будемо изложени штетном дејству бактерија и других паразита.
Бактерије, паразити и пестициди лако се преносе прљавим рукама, неопраним воћем и поврћем и преко других недовољно заштићених делова тела, због ношења летње одеће.
У организму, поготову у органима за варење је стална борба између корисних и штетних бактерија и паразита. Уколико бактерије и паразити преживе варење унете хране, они могу да направе здравствени проблем. Паразитима се можемо заразити свакодневно: зараженом водом и храном, прљавим предметима, након контакта са домаћим животињама после којих не оперемо руке и прљавим рукама уопште, уједа инсеката итд.
Штетни микроорганизми које унесемо у организам могу изазвати много тегоба, од лаких болова, учесталих столица, повишене телесне температуре, повраћања, главобоље, осипа по кожи до тежих инфекција и хоспитализације.
Као превенција је обавезно прање руку ( сапуном и водом), и то обавезно и пре и после оброка.
Воће и поврће које користимо у исхрани добро опрати под млазом хладне воде.

 


infekcije1902Због високе температуре храна коју свакодневно користимо је више изложена кварењу. Храну треба држати у расхладним урерђајима и на местима где је мање изложена високим тепературама.
Зато је златни стандард превенције добро прање руку, воћа и поврћа које једемо, одржавање личне хигијене, као и чистоће простора у коме живимо и крећемо се. Уколико приметите поједине симптоме који указују на присуство појединих бактерија и паразита, можете се обратити Заводу за јавно здравље “Тимок”, центру за микробиологију.