Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Туберкулоза

tbc1901Туберкулоза је болест коју изазива бактерија Mycobacterium tuberculosis. Спада у респираторне заразне болести, што значи да се преноси ваздушно-капљичним путем. Када неко ко је болестан од туберкулозе кашље, смеје се, пева или прича, он избацује у спољну средину ситне капљице које у себи садрже бациле туберкузе и када такве капљице удахне неко ко се налази у непосредној близини оболелог може се инфицирати туберкулозом, а касније и оболелети. Резервоар болести је првенствено човек, а у неким пределима оболела говеда, свиње и други сисари. Заразна је само особа која има активну туберкулозу и спутумом (испљувком) избацује живе бациле туберкулозе у спољну средину. Код нелечених и неадекватно лечених болесника тај период заразности може трајати и више година.Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у плућима (96%). Најчешћи симптоми су: кашаљ, некад са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости. Ништа не препуштајте случају – што се пре постави дијагноза и започне лечење, болест ће пре бити излечена. Наведени симптоми се разликују од особе до особе. Међутим, постојање ових симптома, било једног или више њих, захтева
лекарски преглед.

 

Посебно вулнерабилне групе за туберкулозу су: избегла и прогнана лица (која живе у колективном смештају), затвореници (стопа инциденције је код њих вишеструко већа), незапослени, наркомани, бескућници, штићеници установа за смештај старих лица и психијатријске установе. Фактори као што су потхрањеност, лоши услови становања и санитације, удружени са другим факторима као што су употреба дувана, алкохола, дијабетес, утичу на подложност оболелевању и на доступност лечењу.
Дијагноза болести се поставља засејавањем испљувка на специфичној подлози – Löwenstein што представља „златни стандард“ у постављању дијагнозе, али се такође ради и изолација микроорганизама туберкулозе из ликвора или нервног ткива и директна микроскопија за брзу дијагнозу болести. Болест се лечи антитуберкулостатицима новије генерације, са применом више лекова истовремено. Проблем може представљати резистентна туберкулоза, што значи да је узрочник туберкулозе постао неосетљив на лекове који се обично користе за лечење туберкулозе. Туберкулоза је излечива болест, ако се открије на време и спроведе одговарајуће лечење. Може довести и до смртних исхода. Опште мере превенције: култура кијања и кашљања и коришћење респираторних маски оболелих од туберкулозе за време када су инфективни. Специфична мера превенције: спровођење вакцинације новорођенчади на рођењу против туберкулозе, применом BCG вакцине.