Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Светски дан превенције самоубиства “Радимо заједно како би се предупредило самоубиство”

suicid201801Међународна асоцијација за превенцију самоубистава (IASP) уз подршку Светске здравствене организације од 2003. године покреће иницијативу обележавања Светског дана превенције самоубиства сваког 10. септембра. Циљ овог обележавања је подизање знања широке јавности о здравственом проблему самоубиства, ширење информација, смањење стигме и изнад свега скретање пажње да је самоубиство могуће спречити, односно да је превенција најбољи начин борбе против самоубиства.
Превенција самоубиства и даље остаје свеприсутни изазов. Сваке године, самоубиство је међу 20 водећих узрока смрти у свету међу људима свих узрасних доби. Одговорно је за преко 800.000 смртних случајева, што је еквивалентно једном самоубиству сваких 40 секунди. Пет одсто становника света, покушало је бар једном да се убије, а проблем постаје већи. Највећи терет самоубиства трпе осредње и ниско развијене земље, а и најслабије су опремљене за превенцију овог чина. У последњих 50 година стопа самоубиства је порасла за више од 60 одсто.
Сваки губитак живота представља губитак нечијег партнера, детета, родитеља, пријатеља или колеге. На свако самоубиство долази око 135 људи који претрпе интензиван бол или су на други начин погођени. То чини 108 милиона људи годишње који су дубоко погођени суицидалним понашањем.
Суицидално понашање укључује самоубиство али и суицидално размишљање и покушаје самоубиства. На свако самоубиство долази 25 људи који га покушају и много више оних који имају озбиљна размишљања о суициду. Самоубиство је резултат конвергенције генетских, психолошких, социјалних, културних и других ризичних чинилаца, понекад удружених са искуством трауме и губитка. Људи који одузму себи живот представљају неуједначену групу, са јединственим, сложеним и вишеструким узрочним утицајима који претходе самом завршном чину. Таква хетерогеност представља изазов за експерте који се баве превенцијом самоубиства. Ови изазови се могу превазићи усвајањем приступа у превенцији који је на више различитих нивоа и кохезиван.

suicid201802Спречавање самоубиства је често могуће и било ко може бити кључан у томе. Можете утицати на промену околности као члан заједнице - као нечије дете, пријатељ, колега или комшија. Много је ствари које можете учинити сваког дана, али исто тако и на сам Светски дан превенције самоубиства. Можете утицати на повећање свесности о овој теми, едуковати себе или неког другог о узроцима и упозоравајућим знацима самоубиства, показати саосећање и бригу за оне који су под одређеним ризиком у вашој заједници, преиспитивати предрасуде о самоубиству, суицидалном понашању и проблемима са душевним здрављем и делити сопствена искуства.
Људи често оклевају да се мешају, чак и ако су веома забринути за некога. Много је разлога за то, а један од њих је страх да неће знати шта да кажу. Међутим, важно је упамтити да нема јасних и брзих решења. Особе које су прошле кроз епизоду интензивног размишљања о самоубиству често наводе да нису тражиле неки посебан савет, него саосећајност и емпатију од других, како би им то помогло да другачије посматрају околности и крену ка опоравку. Још један фактор који одвраћа људе од почетка разговора јесте да се брину да ће погоршати ситуацију. Опет, ово оклевање је разумљиво, пролазак кроз тему самоубиства је тежак и постоји предрасуда да разговор о самоубиству може неком дати идеју да то уради или представљати окидач за сам чин извршења самоубиства. Докази говоре да то није случај. Много је вероватније да ће брига и слушање без предрасуда више помоћи да се стрес смањи него што ће погоршати ситуацију.
САМОУБИСТВО НЕ МОРА ДА СЕ ДОГОДИ!
Искрен и неосуђујући разговор у ком особу пажљиво слушамо и прихватамо је без осуде може бити од великог значаја за њено сагледавање ситуације у којој се налази.
На крају, ако постоји неко за кога сте забринути, одвојите минут и посветите га тој особи. То може променити њихов живот.

suicid201803