Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Нове психоактивне супстанце

NPSЗлоупотреба дрога међу младима и у нашој средини поприма епидемијске размере. Озбиљан проблем је доступност нових дрога које се сасвим легално могу набавити и представљају синтетичке аналоге „контролисаних или забрањених“ дрога. Нове психоактивне супстанце се продају као биљни зачини, освеживачи простора, соли за купање, биљна ђубрива, дијететски суплементи, чак и као бомбоне и жваке. Тиме се млади доводе у велику заблуду мислећи да оно што се може купити и није законом забрањено сигурно је и безбедно. Управо супротно, ова нова средства су много опаснија јер имају знатно јаче и разорније деловање од својих „контролисаних“ паралела или забрањених дрога.
Обзиром на све већу присутност злоупотребе психоактивних суспстанци међу младима, а посебно школарцима, које доводе до несагледивих последица по здравље појединца и друштва у целини, Влада Републике Србије је у јулу месецу донела Одлуку о образовању Комисије за борбу против наркоманије у школама. У складу са препорукама, регионални Заводи за јавно здравље и Институти , добили су задатак да формирају мултидисциплинарне тимове на свом подручју који ће учествовати у програму превенције наркоманије.
Завод за јавно здравље „Тимок” Зајечар је након обављених консултација са релевантним институцијама, формирао Тим едукатора који је 31.августа 2018г у Великој сали медицинског факултета у Нишу, едукован од стране најпризнатијих стручњака из ове области. У Тиму за едукацију из зајечарског и борског округа су по два представника из различитих области друштва: здравства , просвете, судства, вишег јавног тужилаштва, полиције, центра за социјални ради и канцеларије за младе. Тимови ће према плану Министарства Просвете бити укључени у реализацији превентивних активности са ученицима, родитељима и наставницима у циљу промоције здравља младих и превенције наркоманије у школама.


NPS1Министарсво здравља Републике Србије са републичком Комисијом за борбу против наркоманије у школама, основало је 48 тимова на нивоу свих округа. Након одржаних едукација тимови састављени од здравствених и социјалних радника, психолога, социолога, педагога, представника полиције, тужилаштва, канцеларија за младе, по јединственој методологији примењиваће обуке у свим школама у Србији.
Циљ је указати младима на последице које дрога може да изазове, посебно нове психоактивне супстанце, који су ризици и промене у понашању а родитељима како да препознају да ли њихова деца користе те суспстанце, како да реагују, коме да се обрате и са ким разговарају. Младе треба охрабрити да са наставницима могу отвореније да говоре о проблему и да неће због тога бити кажњени већ могу да очекују помоћ.
Сваке недеље се појављују неке нове супстанце који остављају драстичне последице како по соматско тако и по психичко здравље, и истиче се да се углавном ради о популацији младих људи од 14 до 25 година старости, а оно што родитељи не знају је да су сусптанце веома доступне и да их има буквално на свакој журци, концерту, да се комбинују са алкохолом и другим супстанцама због чега се проблем усложњава.
Када кажемо нове психоактивне супстанце, ми не мислимо увек на потпуно нове. Многе од њих су се појавиле пре три, четири деценије, у поступку откривања механизма деловања неког лека или у току трагања за новим лековима. Када су препозната њихова психоактивна својства, она су злоупотребљена и практично се на тржишту, у зависности од тога о којој се психоактивној супстанци ради, срећу од 2000. године – по речима начелнице токсиколошког одељења ВМА проф. др Славицe Вучинић.
Шта родитељи, деца и млади треба да знају о новим психоактивним супстанцама(НПС):
- Имитирају познате дроге, а често су и много опасније
-могу оштетити здравље, довести до смртног исхода
-Изазивају зависност
-Ефекти на тело: убрзан срчани рад(може довести до срчаног и можданог удара)екстремно повишена температура, бол у грудима, мучнина, повраћање
-Ефекти на ЦНС (узнемиреност,суицидално понашање, несаница, раздражљивост, халуцинације,депресија, грчеви,губитак моторне контроле,тетурање)
-Никада неће знати шта су узели, у којој дози и у којој комбинацији
-Ефекти се не могу предвидети
-Кад год унесу неку НПС, излажу себе великој опасности и угрожавају свој живот
-Лекови који нису набављени по упуту лекара и у апотеци такође могу бити опасни
-Сваки човек има различиту толеранцију, то што неко из друштва узме неколико таблета не значи да је безбедно (већ да се ради о зависнику), јер само једна таблета или доза психоактивне супстанце може бити опасна

Дрога утиче на здравље, породицу, успех, друштвени живот и на вашу будућност