Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Салмонела као узрочник цревних обољења у летњем периоду

salmoneloza123Салмонеле су бактерије, које по новој номенклатури припадају породици Ентеробактералес.То су бактерије штапићастог облика, нетипичног распореда на препарату, факултативно анаеробне, аспорогене, покретне, по Граму се боје негативно (црвено). Све салмонеле су патогене и све могу изазвати блажа или тежа клиничка стања.
Инфекција салмонелама најчешће се јавља у летњем периоду услед конзумирања хране која је термички недовољно обрађена , која се не чува у адекватним условима и где су опште хигијенске мере неадекватне. Може се пренети и у контакту са оболелом особом уколико се не поштују хигијенске навике (прање руку после неговања оболеле особе или употребе тоалета).
Код људи се најчешће испољава као цревна инфекција, односно инфекција на нивоу гастроинтестиналног тракта. Праћена је појавом учесталих, водених, зелених, смрдљивих столица у великом броју у току дана. Може се јавити повишена температура, мучнина (наузеја), повраћање.
Микробиолошка дијагноза се поставља на основу микроскопских, културелних, биохемијских особина и антигених особина.
Узорци за микробиолошку анализу су: столица оболелих, повраћени садржај, испирак желуца, остаци хране .
Завод за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару ради комплетну микробиолошку дијагностику на присуство салмонела.
Након потврде о присуству Салмонеле, терапијски третман је у консултацији са лекаром клиничарем. Излучивање салмонела траје различито дуго, па некада примена антибиотске терапије продужава клицоноштво
Неопходно је истаћи, да храна коју конзумирамо сваког дана буде термички и хигијенски добро обрађена. Свеже воће и поврће добро опрано водом. Mесо и храна животињског порекла термички добро обрађени и сервирани у посуђу и прибору које је третирано на правилан хигијенско – санитарни начин, тј. добро опрани водом и хемијским средствима за чишење посуђа и прибора (детерџенти).
У циљу превенције настајања ових инфекција у летњем периоду, обављају се редовни санитарни прегледи свих особа које учествују у припреми и дистрибуцији животних намирница два пута годишње.

________________________________________________________________________________________________