Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Међународни дана старих

ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Поводом обележавања „Међународног дана старих“ који се по Календару здравља обележава 01.10. Одсек за промоцију здравља ће дана    05.10.2021. у периоду од  10-12  часова у просторијама Црвеног крста Зајечар  обележити овај дан под слоганом „Дигитална равноправност за све генерације“ 

Грађани ће добити све потребне информације и савете, биће контролисан крвни притисак и ниво шећера у крви. Такође ће бити  подељен и здравствено-промотивни материјал.

                    ЗЈЗ „Тимок“

                       Одсек за промоцију здравља

Црвени крст -Зајечар


 

Утицај пандемије и ментално здравље

  1. Твоја узнемиреност је потпуно нормална

Ако те затварање школе и забрињавајући наслови узнемирују, ниси једини. Нормално је да се тако осећаш.

image

  1. Пронађи начин да себи скренеш пажњу

Постоје ствари на које не можемо утицати, зато треба пронаћи начин да себи скренеш пажњу. Читање књиге, шетња, одређени хоби свакако могу бити делотворни.

Svi hobiji su na engleskom jeziku sa prevodom. Moj hobi - Moj hobi (1),  usmena tema na engleskom jeziku sa prevodom

  1. Фокусирај се на себе

Фокусирање на себе и проналажење начина да искористимо сваки тренутак у садашњости одличан су начин да бринеш о свом менталном здрављу.

image

  1. Обрати пажњу на своја осећања

Свако своја осећања обрађује на други начин. Важно је да урадиш оно што се теби чини исправним и корисним.

Le masque de la normalité : une arme redoutable qui cache notre déconnexion  émotionnelle | Nippon.com – Infos sur le Japon

imageОдсек за промоцију здравља

Светски дан контрацепције 26. септембар 2021. године

Светски дан контрацепције се обележава сваке године 26. септембра. Кампања је покренута 2007. године, са циљем да се истакне важност употребе различитих модела контацепције и одговорног сексуалног понашања тако да се омогући свим сексуално активним особама,  посебно младима, информисан избор о њиховом сексуалном и репродуктивном здрављу.

Планирање породице омогућава појединцима и паровима да планирају и остваре жељени број деце. 

Светска здравствена организација се залаже за промоцију планирања породице и контрацепције.

Text

Description automatically generated with medium confidence

Одговорно сексуално понашање и пандемија COVID-19

Пошто се корона вирус преноси, између осталог, блиским физичким контактом, а како сексуални однос укључује блиски физички контакт,не постоје мере које могу у значајној мери смањити ризик од његовог преношења са заражене особе на осетљиву особу током сексуалног односа. Стога је сваки сексуални однос ризичан за преношење корона вируса и упуштањем у  сексуални однос овај ризик се једноставно мора прихватити. Са обзиром н начин преношења, могућност преношења је највећа током љубљења.

Препорука за смањење ризика од преношења корона вируса сексуалним односом односи се на сексуални однос са особом са којом смо у блиском свакодневном контакту, или партнером у сталној вези, попут супружника.

Завод за јавно здравље „Тимок“ Зајечар

Одсек за промоцију здравља

Извештај о спроведеним активностима поводом обележавања 54. зајечарске гитаријаде

 image

          Поводом одржавања 54. зајечарске гитаријаде, на простору Краљевице у Зајечару (од 17.09-18.09.2021 године), Завод за јавно здравље “Тимок” Зајечар, Одсек за промоцију здравља и Центар за микробиологију у оквиру Завода, организовао је здравствено промотивну активност.

Том приликом дељен је  здравствено-едукативни материјал, брошуре и флајери ( „Репродуктивно здравље младих“, „Планирање породице модерним методама контрацепције“, „Сачувајмо своје ментално здравље“, „Депресија“, „Превенција злоупотребе психоактивних супстанци“, „Приручник за одвикавање од пушења“, „Вакцином до загрљаја“, „Вакцинација до колективног имунитета“, „ХПВ вакцина“ )